Big data: 8 cases uit de dagelijkse praktijk

Waar denk je aan als je aan “big data” denkt?

Voor velen is het een vage term die beelden oproept van enorme servers die de hele dag data analyseren. Of misschien denk je aan de gepersonaliseerde advertenties die je plotseling ontvangt omdat je daarvoor een vergelijkbare aankoop hebt gedaan.

Big data is veel meer dan dat. Hieronder beschrijf ik 8 belangrijke gebieden waarop big data momenteel in de praktijk succesvol wordt gebruikt.

1. Klanten begrijpen en mee verbinden

Op dit moment veruit de grootste toepassing van big data. Traditionele datasets worden uitgebreid met data van sociale media, logboeken van browsers, tekstanalyses en sensorgegevens. Om hiermee een completer beeld van hun klanten te krijgen. Met behulp van deze big data kun je dan voorspellende modellen gaan maken over het klantgedrag.

Er is zelfs al van een grote retailer bekend dat ze heel nauwkeurig kan voorspellen wanneer een van hun klanten een baby verwacht. Dat is nogal wat…

Telecombedrijven voorspellen het verloop van klanten. Supermarkten voorspellen welke producten het beste zullen verkopen. Verzekeraars begrijpen veel beter welke risico’s hun klanten lopen.

Zelfs in skigebieden worden veel data gebruikt om de klanten te begrijpen. RFID-tags in de skipassen helpen om fraude te voorkomen maar vooral ook wachttijden bij de liften te verminderen. Verkeersbord en begrijpen, welke liften en pistes het populairst zijn op welk tijdstip van de dag.

Het gebeurt nu al dat je als enthousiaste skiër gepersonaliseerde uitnodigingen ontvangt van jouw favoriete appartement als er verse sneeuw op jouw favoriete piste ligt, of informatie om je te laten weten waar de rijen voor de lift het kortst zijn.

Veel van die big data wordt ook naar de skiërs gebracht. Door websites en apps te bieden die de statistieken van de dag weergeven, hoeveel runs je hebt geskied tot hoeveel horizontale en verticale meters je hebt afgelegd met welke snelheid. Informatie die je vervolgens kunt delen op sociale media en ‘s avonds aan de borrel kunt doornemen met je vrienden.

2. Begrijpen en optimaliseren van bedrijfsprocessen

Big data wordt ook steeds vaker gebruikt om bedrijfsprocessen te optimaliseren.

Retailers optimaliseren hun voorraad op basis van voorspellingen voortkomend uit van data op sociale media, trends in zoekopdrachten en weersvoorspellingen.

Veel big data analyses worden tegenwoordig gebruikt voor de optimalisatie van leveringsroutes. GPS data en RFID sensoren worden ingezet om goederen en bestelwagens te volgen. En de routes te optimaliseren door live verkeersdata te integreren.

HR-bedrijfsprocessen worden ook verbeterd met big data-analyse. Of het nu gaat om de optimalisatie van de werving van nieuw talent, het meten van de bedrijfscultuur en personeelsbetrokkenheid.

Een grote bank kwam erachter dat de best presterende medewerkers van callcenters degenen waren die samen pauzes namen. Toen hebben ze de teams gevraagd om samen pauzes te nemen en hebben ze met elkaar de prestaties bijna 25% kunnen verbeteren. En vanzelfsprekend waren de teamleden daar ook blij mee. Makkelijker werk doen met dezelfde inzet. Meer contact met klanten en collega’s.

De opkomst van IoT, waarvan we al de RFID-tags kennen die je overal aan kunt bevestigen is een belangrijke trend. Niet alleen om aan jouw telefoon of sleutels te bevestigen om gemakkelijk te kunnen terugvinden. Handig natuurlijk. Maar hij technologie wordt steeds slimmer en kunnen ons dan niet alleen vertellen waar een ding is, ze kunnen ons ook de temperatuur vertellen, het vochtgehalte, of het beweegt of niet, en meer.

IoT levert in toenemende mate een enorme vloedgolf aan ‘kleine’ data op. Big data gaat over het verzamelen van grote hoeveelheden data en het ontdekken van patronen. ‘Kleine data’ gaat over het verzamelen van data van een individueel object of product. Bijvoorbeeld een container yoghurt in een zending en het kunnen vaststellen of het tijdig en in de juiste conditie, gezien de houdbaarheidsdatum, het schap in de winkel bereikt.

Het IoT houdt een enorme belofte in voor het verbeteren van alles, van logistiek tot gezondheidszorg, en veel deskundigen stellen dat we nog maar net op het punt staan ​​te begrijpen wat deze ongelooflijke technologie kan doen. Zoals toen elektriciteit net was uitgevonden dit alleen maar alleen werd gebruikt om gloeilampen van stroom te voorzien…

3. Slimme en autonome apparaten

Big data-analyse helpt apparaten slimmer en autonomer te worden.

Big data-tools werden oorspronkelijk gebruikt om de zelfrijdende auto van Google te besturen. Inmiddels zijn veel elektrische auto’s uitgerust met camera’s, gps en krachtige computers en sensoren om veilig te rijden (bijna) zonder menselijke interactie.

Energiebedrijven zijn een tijd geleden gestart met de voorbereidingen voor een ‘smart grid’. Het energienet ​wordt geschikt gemaakt voor tweerichtingsverkeer. Kleinschalige decentrale opwekking, zoals zonnepanelen kan dan beter worden ingepast.

De vraag naar elektriciteit neemt nog steeds toe. Ook het vraagpatroon van elektriciteit kan in smart grids worden beïnvloed, bijvoorbeeld bij het opladen van elektrische auto’s of inschakelen van apparaten. Daardoor kan de belasting van het net beperkt blijven en is minder verzwaring van het energienet nodig. Intelligente netten dragen ertoe bij dat vraag en aanbod van energie beter op elkaar worden afgestemd, zodat energie efficiënter wordt ingezet.

4. Vergroting van onze veiligheid

Big data wordt grootschalig toegepast om de veiligheid in de maatschappij te verbeteren.

We weten allemaal dat veiligheidsdiensten big data-analyses gebruiken om terroristische complotten te ontmantelen. Of om cyberaanvallen te detecteren en te voorkomen. Politiediensten gebruiken big data-tools om criminelen in te rekenen en zelfs criminele activiteiten te voorspellen,

Banken, verzekeringsmaatschappijen en creditcardmaatschappijen gebruiken big data om frauduleuze transacties op te sporen. En met succes.

5. Verbetering van onze gezondheid en gezondheidszorg

De rekenkracht van big data-analyse stelt ons in staat om hele DNA-reeksen in minuten te decoderen, nieuwe geneeswijzen te vinden en ziektepatronen beter te begrijpen en te voorspellen.

Alle data van afkomstig van smart watches kunnen worden gebruikt voor de gezondheid van miljoenen mensen. Klinische onderzoeken zijn niet langer beperkt door kleine steekproeven, iedereen kan daar aan deelnemen!

Gezondheidsapps veranderen jouw telefoon in een biomedisch onderzoeksapparaat. Het houdt bij hoeveel stappen je op een dag zet, kan voorstellen hoe je je voelt na jouw chemo of hoe de ziekte van Parkinson verloopt. Door het verzamelen van de data eenvoudiger, sneller, persoonlijker en veiliger te maken neemt het aantal deelnemers aan onderzoeken en meteen ook de betrouwbaarheid van de data aanzienlijk toe.

Big data wordt al veel langer gebruikt om baby’s te monitoren in couveuses. Elke hartslag en ademhalingspatroon wordt geregistreerd. Er zijn inmiddels algoritmen ontwikkeld die nu infecties kunnen voorspellen 24 uur voordat de fysieke symptomen bij die baby optreden. Zo kan er vroeg ingegrepen worden en kwetsbare baby’s redden in een omgeving waar elke minuut telt.

Big data-analyses helpen de ontwikkelingen van de Corona pandemie te volgen en te voorspellen. Door data van medische dossiers en sociale media samen te voegen wordt Corona realtime gevolgd. Door letterlijk (!) te luisteren naar wat mensen zeggen, “ik voel me vandaag niet goed, ik heb koorts, een droge hoest en voel me ook vermoeid” kunnen typische verschijnselen van Corona indirect of direct waargenomen worden. Zonder de privacy geweld aan te doen.

Zo maken we enorme stappen voorwaarts op het gebied van gezondheidszorg.

6. Verbetering van sportprestaties

In het verlengde van de gezondheidszorg wordt ook in de sport met big data gewerkt. De meeste topsporten hebben big data-analyse nu omarmd. We hebben de IBM SlamTracker-tool voor tennistoernooien; we gebruiken videoanalyses die de prestaties van elke speler in een voetbal- of honkbalwedstrijd volgen, en sensortechnologie in sportuitrusting zoals basketballen of golfclubs stelt ons in staat feedback te krijgen (via smartphones en cloudservers) over ons spel en hoe we dat kunnen doen verbeter het. Veel topsportteams volgen atleten ook buiten de sportomgeving – met behulp van slimme technologie om voeding en slaap bij te houden, evenals gesprekken op sociale media om emotioneel welzijn te volgen.

De NFL, The National Football League in Amerika heeft een eigen platform met applicaties ontwikkeld om alle 32 teams te helpen bij het nemen van de beste beslissingen op basis van alles, van de toestand van het gras op het veld tot het weer, tot statistieken over de prestaties van een individuele speler tijdens de universiteit. Het staat allemaal in naam van de strategie en het verminderen van blessures bij spelers.

Een van de echt coole nieuwe dingen die ik ben tegengekomen, is een slimme yogamat: sensoren die in de mat zijn ingebed, kunnen feedback geven over jouw houdingen, jouw oefening scoren en jouw zelfs begeleiden bij een thuisoefening.

7. Mogelijkheden op financiële markten vergroten

In de aandelenhandel, de handel in bitcoins en vooral natuurlijk de High-Frequency Trading wordt big data heel veel toegepast.

Big data-algoritmen worden al een aantal jaar, met steeds grotere nauwkeurigheid, ingezet om handelsbeslissingen te nemen. Die algoritmen houden tegenwoordig ook rekening met signalen van sociale medianetwerken en nieuwswebsites. Hiermee kunnen ze in een fractie van een seconde beslissingen nemen, kopen en verkopen.

Complexe algoritmen scannen financiële markten op criteria en zoeken naar handelsmogelijkheden. De programma’s zijn ontworpen om met of zonder menselijke interactie te werken. De meest geavanceerde programma’s zijn zelflerend, die passen zelf hun werking aan als de relevante (financiële) markten verandere. In plaats dat ze zoals in het verleden ‘hard gecodeerd’ zijn en handmatig aangepast moeten worden.

8. Verbetering van wonen en leven

Big data wordt gebruikt om veel aspecten van ons wonen en leven te verbeteren.

Het stelt steden bijvoorbeeld in staat om verkeersstromen te optimaliseren op basis van realtime verkeersinformatie, sociale media en weergegevens. Een aantal steden is momenteel bezig met het testen van big data-analyses met als doel zichzelf te veranderen in Smart Cities, waar de transportinfrastructuur en nutsprocessen allemaal worden samengevoegd. Waar een bus zou wachten op een vertraagde trein en waar verkeerslichten verkeersvolumes voorspellen en opstoppingen tot een minimum beperken.

Er zijn steden die slimme watermeters gebruiken om illegaal water verbruik in realtime te detecteren. Bovendien is het hiermee mogelijk geworden om en huiseigenaren te helpen hun waterverbruik met maar liefst 80 procent te verminderen.

Los Angeles gebruikt data van magnetische wegsensoren en verkeerscamera’s om verkeerslichten en daarmee de verkeersstroom (of congestie) rond de stad te regelen. Het geautomatiseerde systeem controleert 4.500 verkeerssignalen in de stad en heeft de verkeersopstoppingen met naar schatting 16 procent verminderd.

Een tech-startup test een nieuwe manier om mobiele wifi-hotspots te creëren in de hele stad in Porto, Portugal. Meer dan 600 stadsbussen en taxi’s zijn uitgerust met wifi-zenders, waardoor de grootste gratis wifi-hotspot ter wereld is ontstaan. De start-up verkoopt de routers en service aan de stad, die op zijn beurt de wifi gratis aan burgers levert, als een openbaar nutsbedrijf. In ruil daarvoor krijgt de stad een enorme hoeveelheid data – met het idee dat de data gebruikt kunnen worden om de kosten van wifi in andere gebieden te compenseren. In Porto vertellen sensoren bijvoorbeeld de afvalverwerkingsafdeling van de stad wanneer afvalcontainers vol zijn, zodat ze geen tijd, manuren of containers voor het legen van brandstof verspillen die slechts gedeeltelijk vol zijn.

Enorme mogelijkheden…

Big data is overal om ons heen en helpt ons op vele manieren zowel in de privé situatie alsook op het werk.  En het mooie is dat er steeds krachtigere software is om big data op te slaan, te verwerken en te gebruiken voor allerlei toepassingen. En de Cloud helpt daar ook bij natuurlijk.

Meer weten?

Als je meer wil weten over hoe jullie organisatie meer data gedreven kan gaan werken met behulp van big data neem dan gerust contact met ons op.

Deze website maakt gebruik van cookies, onder andere om het gebruiksgemak te vergroten. Door op 'ACCEPT' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies.

Hoe volwassen is jouw organisatie op het gebied van data?

Hoe volwassen is jouw organisatie op het gebied van data?

Hoe volwassen is jouw organisatie op het gebied van data?

Zijn jullie net aan het starten of al echte experts? Doe de Scan Data Volwassenheid!